A Trina vezérigazgatója szerint 2050-re a napenergia termelheti a világ energiájának felét. Gao Jifan elmondta, hogy a napenergia az évszázad közepére a jelenlegi költségek harmadára vagy alábbcsökken.

A napenergia 2050-re a világ elektromos áramellátásnak a felét termelheti, és a legolcsóbb energiaforrássá válhat – mondta Gao Jifan, a Trina Solar Co. vezérigazgatója a Boao Forum for Asia rendezvényen.

A globális napenergia-kapacitás a század közepére 14 000 gigawattra nőhet a tavalyi év végi 800 gigawattról – mondta Gao a hainani éves fórumon tartott panelbeszélgetésen. A kínai Trina cég a világ harmadik legnagyobb napelem-szállítója.

Gao elmondta, hogy 2050-re a napenergia a jelenlegi költségek harmadára vagy kevesebbre csökken, és ez a hatékonyabb panelekkel együtt nagyban hozzájárul a felhasználás növeléséhez. A világnak emellett jelentős mértékben ki kell bővítenie a tárolási infrastruktúrát, hogy megbirkózzon az instabil napenergia-termeléssel, és ultra-nagyfeszültségű átviteli rendszereket kell kiépítenie, hogy a fogyasztókhoz eljuthasson az áram. 

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-04-20/solar-energy-may-generate-half-of-world-s-power-by-2050

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *